باید مازندران را به قطب گردشگری و تورسیتی تبدیل کرد
متن زیر بخش اول گفتگویی است که یکی از رسانه های مازندران چندی پیش با جناب آقای دکتر سید رضا ابراهیمی انجام داده است که بنا به دلایلی در آن مقطع زمانی منتشر نشده بود.
مازندران علاوه بر ظرفیت مناسب در بخش کشاورزی، دامپروری و امکان استفاده از صنایع تبدیلی، می توان این منطقه را به قطب گردشگری و توریستی تبدیل کرد. متاسفانه اما علی رغم قدمت این استان کهن و با وجود گستره ی بالای فرهنگ، زبان، گویش و خرده فرهنگ های ارزشمند حامل حکایت های تاریخی غنی و در کنار همه ی این موارد، ترکیب جمعیت و نیروی انسانی مستعد و تحصیلکرده به عنوان بزرگترین سرمایه استان، توسعه ی این صنعت در حد انتظار و شان این استان برآورده نشده است.
- جناب آقای ابراهیمی لطفا خودتان را معرفی بفرمایید
سید رضا ابراهیمی حسنی نیاکی؛ متولد ۱۳۲۷ با شماره شناسنامه ۱ صادره از آمل! دارای مدرک کارشناسی ارشد فوق لیسانس مدیریت بازرگانی از دانشگاه تهران و نیز دانشجوی دکترای مدیریت استراتژیک هستم.
- لطفا سابقه کاری و فعالیت خود را بیان بفرمایید
از سال ۱۳۴۹ در بانک بازرگانی سابق استخدام شدم و پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و ادغام بانک ها، به عضویت بانک تجارت در آمدم؛ پس از سال ها خدمت و قبول مسئولیت های مختلف در این بانک، در سال ۱۳۷۹ با عتوان عضو هیات مدیره بانک تجارت به افتخار بازنشستگی نائل آمدم. پس از بازنشستگی با این اعتقاد که دانش و تجربیات بدست آمده ام مدیون نظام مقدس جمهوری اسلامی است و باید در این راه صرف شود، با ایجاد موسسه مشاوره مالی اقدام به فعالیت نمودم.
در سال ۱۳۸۸ همزمان با امر مهم تاسیس بانک توسعه تعاون به عنوان یک بانک دولتی که بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی با حضور حقیر به عنوان یکی از مشاورین شکل گرفت، بنا به پیشنهاد و صدور مجوز برگشت به کار از سوی هیئت محترم وزیران، به عنوان نائب رئیس هیات مدیره انک توسعه تعاون منصوب گردیدم و بحمدالله تا کنون در حال خدمت به تعاونگران هستم.
- از آنجایی که اصالت حضرتعالی به مازندران برمی گردد، تا چه اندازه پیگیر اخبار این استان هستید؟
ما در عصر ارتباطات و انفجار اطلاعات به سر می بریم و منطقا باید برای بهتر زیستن و بهتر فکر کردن، دسترسی به اطلاعات و آگاهی بیشتری داشته باشیم. به عبارت دیگر بنا بر علم اقتصاد باید در همه حال هزینه و فایده را مدیریت کرد و از منابع محدود موجود، بهینه ترین استفاده را برد. برای رسیدن به این هدف، رسانه های ارتباط جمعی اعم از دیداری، شنیداری، گفتاری و نوشتاری و رسانه های سنتی، الکترونیک و دیجیتال به راحتی بهره برد.
از آنجایی که بنده نیز در این عصر زندگی می کنم و به اقتضاء شرایط و زمان نیازمند دسترسی به اخبار و اطلاعات بیتشر و دقیقتر هستم، با رجوع به رسانه هایی مانند نشریات و سایت های خبری تحلیلی سراسری، استانی و محلی کسب اطلاع می کنم.
البته بنده با توجه به حوزه کاری ام، بیشتر علاقه مند به دنبال کردن اخبار اقتصادی و خبرهای مربوط به بازار پول و سرمایه هستم. هر چند که در میان همه ی ارزش های خبری موجود، ارزش مجاورت با استان سرسبز مازندران چیز دیگری است و از این رو همواره پیگیر خبرهای سیاسی، اقتصادی، علمی، فرهنگی، انتصابات و نیز اخبار توسعه ای استان هستم.
- موقعیت مازندران را از چه جهت قابل بررسی می دانید؟
ارائه تصویر از موقعیت مازندران را می توان در حول دو محور مشخص نمود؛ بخش اول بر اساس تقسیمات جغرافیایی، سیاسی و آمار و ارقام مرتبط با نفوس، ترکیب جمعیت، شهرستان ها، شهرها، روستاها؛ دوم ظرفیت و پتانسیل بالفعل در حوزه های مختلف اقتصادی اعم از مسکن، عمران، کشاورزی، دامپروری، صنعت و معدن، خدمات بازرگانی و زیر بخش های مختلف می باشد. وضعیت موجود در این زمینه هابه استناد برنامه های تصویبی و ابلاغی، بودجه تخصیصی و نیز مقایسه عملکرد با برنامه های ابلاغی و بودجه تخصیص داده شده، قابل بررسی است که از طریق دستگاه های ذیربط قابل ارائه است و البته معمولا از طرق مقتضی منتشر می گردد.
- به نظر شما آیا مازندران به جایگاهی که استحقاقش را دارد، رسیده است؟
اینکه این استان با شرایط موجود به حق خود رسیده یا استحقاق به شرایط و وضعیت بهتر را دارد یا خیر، خود موضوع دیگری است که در واقع بخش دوم عرایضم را تشکیل می دهد. مازندران هم مانند سایر استان ها از دو مزیت نسبی و رقابتی برخوردار است؛ مزیت های نسبی وجوه مشترک و یا مزیت های مشخص شده و ثابت را تشکیل می دهد و مزیت های رقابتی وجوه افتراق و ویژه گی های منحصر به فرد و یا مختص یک منطقه را نشان می دهد و همین مزیت ها است که شرایط و فرصت های تازه ای را پیش روی منطقه قرار می دهد.
استان مازندران به واسطه ظرفیت های آمایشی و مختصات خاص منطقه ای، از ویژه گی های منحصر به فردی برخوردار است؛ به نحوی که این استان را از سایر استان های کشور متمایز کزده است. در مازندران علاوه بر ظرفیت مناسب در بخش کشاورزی، دامپروری و امکان استفاده از صنایع تبدیلی، می توان این منطقه را به قطب گردشگری و توریستی تبدیل کرد. متاسفانه اما علی رغم قدمت این استان کهن و با وجود گستره ی بالای فرهنگ، زبان، گویش و خرده فرهنگ های ارزشمند حامل حکایت های تاریخی غنی و در کنار همه ی این موارد، ترکیب جمعیت و نیروی انسانی مستعد و تحصیلکرده به عنوان بزرگترین سرمایه استان، توسعه ی این صنعت در حد انتظار و شان این استان برآورده نشده است.
- دلیل این مسئله را در چه می دانید؟
البته تاکید می کنم که این مسئله منافاتی با زحمات و تلاش های مدیران خدوم و دلسوز استانی ندارد بلکه ضمن تایید کارنامه عملکرد همه ی عزیزانی که در طول سالیان متمادی در جای جای این استان ولایتمدار و شهید پرور متحمل رنج و زحمت فراوان شده اند، باید خاطرنشان ساخت، که این استان با توجه به شرایط و موقعیت جغرافیایی و همجواری با استان هایی همچون تهران از یک سو و ظرفیت و پتانسیل شناخته شده و ناشناخته از سوی دیگر، موید این موضوع است که آنطور که باید وشاید از همه ی فرصت ها و مزیت ها برای توسعه ی استان استفاده نشده است.
در همین رابطه اگر اندکی بررسی و مقایسه کتابخانه ای و میدانی در برخی از کشورهای هم مساحت و هم جمعیت با استان مازندران داشته باشیم، در می یابیم که بهترین و بیشترین منابع و سرمایه طبیعی و خدادادی برای این استان وجود دارد درحالیکه ما نتوانستیم با اعمال مدیریت و برنامه ریزی صحیح و منسجم و منطقی از آن بهره گیری نماییم. حتی در برحی از مواقع با سوء مدیریت و بی تدبیری، فرصت ها را تبدیل به تهدید و مزایا را به موانع مبدل ساخته ایم.
- در این مورد مشخصا چه تهدیدهایی مورد نظرتان است؟
از یک طرف نتوانستیم با استفاده از مزایا و پتانسیل و امکانات موجود فضای کسب و کار و بازار جدیدی ایجاد کنیم بلکه در این اثنا با اعمال سلیقه های شخصی شرایط را فراهم ساخته ایم که منتج به مهاجرت بی رویه و تاثیر منفی بر مناطق گردیده است و یا اینکه با صدور مجوزهای بی رویه در جهت تغییر کاربری، بخش عمده ی ظرفیت های موجود در عرصه ی کشاورزی و دامپروریرا از بین برده ایم. همچنین بدون آماده سازی زیرساخت های مناسب و امکانات لازم، زمینه ی ساخت و سازهای غیر منطقی را فراهم ساخته ایم. اینها بخشی از فرصت سوزی در مازندران است که اتفاقا همه ی آنها تهدیدی برای منطقه است.